Nieuws
04.10.2021 - Antiwitwaswet: advocaten halen slag thuis
De huidige antiwitwaswet is het resultaat van een lange evolutie in de wetgeving sinds 1993. In verschillende fases werd de wetgeving uitgebreid, zowel voor de situaties waarvoor gemeld moet worden, als voor de personen en ondernemingen die moeten melden. Maar soms gaat de wetgever een beetje te snel.
Read more
30.03.2021 - Vriendenaandeel of winwinlening: Vlaamse ondernemingen kunnen kiezen
De Vlaamse regering wil Vlaamse ondernemingen na de coronacrisis een duw in de rug geven door particulieren een fiscale incentive te geven om te investeren. Aan de ene kant is er de mogelijkheid om te investeren via een winwinlening (een achtergestelde lening). Aan de andere kant is er sinds 11 februari 2021 het vriendenaandeel (een kapitaalstorting).
Read more
26.03.2021 - One shareholder in NV and BV: it is possible, but ...
Since the corporate law reform of 1 May 2019 with the introduction of the Companies and Associations Code (CAC), BVs and NVs can be founded with only one shareholder. Of course they can also continue to work if they become “one-headed” during their existence. But there are procedures to be followed.
Read more
23.03.2021 - Wie moet een sociale balans opmaken en neerleggen?
Ondernemingen die verplicht zijn een jaarrekening op te maken, zijn in principe ook verplicht een sociale balans op te maken en neer te leggen bij de Nationale Bank. In die sociale balans moet u als onderneming informatie opnemen over het personeelsbestand: personeelsverloop, opleiding, ...
Read more
19.03.2021 - Current account: maximum interest rate is known
If you, as a director, grant a loan to your company, you must be careful that the loan does not exceed the company’s equity or that the interest rate exceeds the “market interest rate”. If you exceed one of these thresholds, the exceeding part of the interest will be converted into dividend
Read more
16.03.2021 - Geïndexeerde bedragen personenbelasting aanslagjaar 2021 en 2022
In dit overzicht van de belangrijkste geïndexeerde bedragen in de personenbelasting vindt u enkel de federale bedragen terug. Belastingverminderingen en dergelijke waarvan het bedrag door de gewesten wordt bepaald, zijn niet opgenomen.
Read more
12.03.2021 - Meerwaarden en herbelegging: geen extra termijn wegens corona
Ondernemers die meerwaarden realiseren op bepaalde immateriële en materiële vaste activa kunnen, mits tijdige herbelegging van de verkoopwaarde of schadevergoeding, uitstel van belasting krijgen. De meerwaarde wordt dan maar belast aan het tempo van de afschrijving van het activum waarin herbelegd werd. Die termijn voor herbelegging is een vervaltermijn … ook in coronatijden.
Read more
09.03.2021 - Belastingvrije loonbonussen steeds beter ingeburgerd
“Niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen”. Dat is de exacte benaming voor de voordelen die een werkgever vrij van belasting en deels ook van RSZ kan uitkeren aan zijn personeel. Het stelsel bestaat al sinds 2008. De nieuwe grensbedragen voor de voordelen die worden betaald vanaf 1 januari 2021 zijn bekend.
Read more
07.03.2021 - Terugvordering opzegvergoeding: wie betaalt de bedrijfsvoorheffing?
Stel dat u een werknemer een opzegvergoeding uitbetaalt. Achteraf blijkt dat die vergoeding verkeerd berekend was en u vraagt dus een gedeeltelijke terugbetaling van de uitgekeerde som. Wat vraagt u terug: het brutobedrag (dus inclusief bedrijfsvoorheffing) of het nettobedrag?
Read more
04.03.2021 - Kwijtschelding van huur ten gevolge van de COVID-19-pandemie - Boekhoudkundig
De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) publiceerde onlangs een ontwerpadvies over de boekhoudkundige verwerking van een kwijtschelding van handelshuur. Volgens de CBN mag het “verlies” aan huuropbrengsten in hoofde van de verhuurder in één keer geboekt worden en moet het niet over de looptijd van de handelshuur gespreid worden.
Read more
01.03.2021 - Working on the side in 2021
What remains of working on the side like we knew it in 2018? The Constitutional Court annulled this scheme in 2020. Therefore, as from 2021, we fall back on the ‘old scheme’.
Read more
24.02.2021 - Directorship … to have sufficient members
The capacity of director of a company or a non-profit organization has legal consequences. Also when you only have this capacity pro forma or as a favor. The Court of Cassation confirms that every individual director is obliged to monitor their fellow directors, even when this was not intended in the mandate.
Read more
22.02.2021 - VAT audit of continuously loss-making activities
When you transfer your hobby (that went out of hand) to an independent activity in order to be able to deduct the losses from other income, you should watch out. Through datamining the tax authorities trace companies with continuous losses and after an audit the losses are put at zero. Now the tax authorities also go after the VAT deduction.
Read more
18.02.2021 - Nieuwe steunmaatregel: vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor opleiding van werknemers
Bedrijven die hun werknemers meer opleidingsuren toekennen dan reglementair is vereist, genieten sinds 1 januari 2021 van een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Als de werknemer gedurende een ononderbroken periode van 30 kalenderdagen minstens 10 dagen opleiding volgt op kosten van de werkgever, dan moet de werkgever een bedrag gelijk aan 11,75% van de bezoldiging van de betrokken werknemer niet doorstorten aan de Schatkist.
Read more
15.02.2021 - Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Read more
12.02.2021 - Hoe corrigeer ik een jaarrekening?
De mogelijkheid om een jaarrekening te corrigeren heeft eigenlijk pas een wettelijk kader gekregen in het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV). De CBN heeft midden 2020 haar oude advies (van 2014) aan dat nieuwe wettelijke kader aangepast. De correctie of aanpassing van een goedgekeurde jaarrekening kan op twee verschillende manieren plaatsvinden.
Read more
10.02.2021 - Minnelijke schikking met fiscus is geen aftrekbare beroepskost
In 2014 sluit de fiscus een akkoord met een vennootschap en de bestuurders van die vennootschap over de betaling van ontdoken belastingen. Naast de belastingen betaalt de vennootschap ook een transactionele geldsom. Het wetboek van de inkomstenbelastingen verbiedt de aftrek van geldboetes. Maar is een transactionele geldboete zo’n niet-aftrekbare geldboete?
Read more
08.02.2021 - Te goedkoop verkocht: belastbaar bij koper?
De heer X koopt een woning van vennootschap A. Zijn vader was aandeelhouder van A. Volgens de fiscus is de woning verkocht voor een prijs onder de werkelijke waarde. Daarom wil de fiscus het voordeel in hoofde van X belasten als een divers inkomen. De rechtbank van Brussel fluit de fiscus terug.
Read more
06.02.2021 - Verlenging levensduur van maaltijdcheques en varianten
Onze fiscale en sociale wetgeving biedt een kader voor een reeks vergoedingen die als loon kunnen kwalificeren maar waar dat om sociale redenen niet wenselijk is. De verschillende soorten cheques (zoals maaltijdcheques en ecocheques) vallen daaronder. Door de lockdown konden ze niet gespendeerd worden. Het bleek dus nodig hun vervaltermijn uit te stellen.
Read more
03.02.2021 - Loongrens voor beslaglegging of overdracht
Als uw werknemer schulden heeft ten aanzien van derden, dan kan het gebeuren dat die schuldeiser zich tot de werkgever richt om een deel van het loon aan hem door te storten in plaats van aan de werknemer. Er zijn echter grenzen aan die beslaglegging en die worden jaarlijks geïndexeerd.
Read more
01.02.2021 - De digitale algemene vergadering van uw vennootschap
Eind maart 2020, bij de aanvang van de coronacrisis, bood de regering een tijdelijke oplossing voor de algemene vergaderingen van vennootschappen. Enerzijds kregen ze een algemeen uitstel en anderzijds mochten ze de vergaderingen digitaal laten doorgaan. Eind 2020 kwam er een meer definitieve oplossing.
Read more
27.01.2021 - Corona handelshuurleningen
Zowel in Vlaanderen als in Brussel kiest de gewestregering voor de zogenaamde handelshuurlening om huurders van commerciële panden te ondersteunen. Ook de verhuurder wordt er beter van want hij heeft zekerheid over de betaling van minstens een deel van de huur.
Read more
26.01.2021 - Notional interest deduction rates for tax year 2021 and 2022
The rates for the notional interest deduction (NID, deduction for venture capital) are fixed annually. In the Belgian Official Journal of 8 December 2020, not only the rate for 2021 was published, but also for 2022.
Read more
25.01.2021 - Tax indexation suspended
The corona crisis costs money. Lots of money. That’s why the government looks for extra income. One of the measures which was applied earlier, is the index stop in personal income tax. An almost impalpable tax increase.
Read more
20.01.2021 - Aankoopprijs op een geblokkeerde rekening: boeking
De Commissie voor Boekhouding Normen (CBN) publiceerde midden december een advies over de boekingen die moeten gebeuren als partijen een transactie afsluiten waarbij de prijs op een geblokkeerde rekening wordt geboekt.
Read more
18.01.2021 - Wanneer zijn bezoldigingen betaald?
Het Wetboek van de Inkomstenbelastingen (WIB) zegt dat bezoldigingen van bedrijfsleiders belastbaar zijn op het ogenblik dat ze verleend of toegekend zijn. Over de bedrijfsvoorheffing zegt de wet dat de voorheffing moet ingehouden worden als de lonen betaald of toegekend worden. Het hof van beroep van Luik gaf onlangs een beetje meer uitleg bij de begrippen “toekennen”, “verlenen” en “betalen”.
Read more
15.01.2021 - Schenking via Nederland minder aantrekkelijk
Op 11 december 2020 voerde een wet een nieuwe registratieplicht in, nl. voor het schenken van roerende goederen via een buitenlandse notaris. Hiermee wordt de zogenaamde “kaasroute” afgesloten. Maar het blijft uiteraard toegelaten om de minst belaste weg te kiezen.
Read more
12.01.2021 - Kostenaftrek voor uitgewonnen borg
Als u zich borg stelt voor een banklening aan uw vennootschap, dan kan u, als de bank bij u aanklopt voor de betaling van de lening, deze kost aftrekken als beroepskost. U moet wel inkomsten behaald hebben uit de vennootschap. Het hof van beroep is over die voorwaarde redelijk soepel.
Read more
10.01.2021 - Belastingverdrag België-Frankrijk: dubbele dividendbelasting bijna afgelopen?
Belgische inwoners die dividenden ontvangen van Franse oorsprong zijn onderworpen aan Belgische roerende voorheffing en Franse bronbelasting. Dat is niet abnormaal. Ook bij andere buitenlandse dividenden speelt dit. Maar het Belgisch-Frans dubbelbelastingverdrag voorziet een belastingvermindering … en de Belgische fiscus weigerde die toe te passen. Cassatie tikt de fiscus op de vingers.
Read more
07.01.2021 - Neerlegging jaarrekening weer wat duurder
Naar goede gewoonte werden in december 2020 de prijzen gepubliceerd voor de openbaarmaking van de jaarrekening in de loop van 2021. Die prijzen zijn gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen zodat de neerlegging van de jaarrekening in 2021 opnieuw enkele eurootjes duurder wordt.
Read more