Nieuwigheden btw

Vanaf 1 januari kunnen we weer heel wat nieuwigheden verwachten op btw-vlak. Terwijl dé grote verandering (btw op onroerende verhuur) een nationale maatregel is, zijn er ook heel wat nieuwe maatregelen internationaal geïnspireerd.

Elektronische diensten, communicatie en telecommunicatie

Vanaf 1 januari 2019 komt er een nieuwe facultatieve omzetdrempel van 10.000 euro voor ondernemingen die elektronische diensten leveren aan particulieren. Normaal moeten deze dienstverrichters btw aanrekenen in de Europese lidstaat waar hun klant woont. Blijven ze onder de drempel van 10.000 euro in het huidige of vorige kalenderjaar, kunnen ze echter btw van hun eigen land van vestiging blijven toepassen. Hiermee kunnen ondernemingen die maar een paar buitenlandse klanten hebben hun administratieve rompslomp beperken.

Bovendien zal de dienstverrichter nog maar één bewijsdocument nodig hebben om de woonplaats van zijn klant aan te tonen. Bewijsmiddelen die de fiscus aanvaard zijn o.a. bankgegevens, landencode van de SIM-kaart, factuuradres, IP-adres.

Ten slotte nog dit: welke btw ze ook moeten aanrekenen (land van klant of eigen land van vestiging), ze mogen hun facturen opmaken volgens regels van hun land van vestiging.

Certified Taxable Person (CPT)

De certified taxable person is een betrouwbare belastingplichtige. Deze btw-plichtigen worden gezien als betrouwbaar omdat ze...

financieel solvabel zijn,

in het verleden nog geen inbreuken maakten op fiscale wetgeving,

een goede interne controle hebben.

Een belastingplichtige die erkend wordt als CPT in zijn eigen land, kan dit kwaliteitslabel gebruiken in de hele Europese Unie. Daarmee kunnen ze beroep doen op vereenvoudigde administratieve regels.

Het systeem is te vergelijken met de AEO (authorised economic operator) uit de douanewetgeving.

Wanneer deze regel precies ingevoerd worden is evenwel nog niet zeker.

Wat met de Brexit?

Er zijn de laatste weken weer belangrijke stappen gezet richting 'Brexit'. Vanaf 30 maart 2019 zijn we weer met 27 lidstaten in de EU en maakt het VK er geen deel meer van uit. Dat heeft heel wat fiscale gevolgen: goederen die naar het VK gaan, zullen worden onderworpen aan de uitvoerregels, terwijl goederen die vanuit het VK naar Europa komen, moeten worden ingevoerd. Wat de precieze impact zal zijn, moeten we nog even afwachten. Zowel de nodige aanpassingen in de regels als de vernieuwde praktijk zal pas duidelijk worden na maart 2019.